9’uncu yüzyıl sonları ile 10’uncu yüzyıl başlarında yaşadığı tahmin edilen Hüseyin Gazi, Hazreti Peygamberin soyundan geldiği rivayetlerine dayanılarak seyyid bir evliya olarak biliniyor.
Müslümanların Anadolu’yu yurt edinmelerinin ardından örgütlenme ve eğitim ihtiyacı ortaya çıkmış, Horasan’dan Anadolu’ya gelen Erenler olarak adlandırılan aydın kesim, eğitim görmek amacıyla Anadolu’da önem addedilen önemli şahsiyetlerin yatırları üzerinde ve adlarıyla uyumlu şekilde birer tekke yapılmıştır. Bunlardan bir tanesi de Ankara Mamak ilçesinin Hüseyin Gazi semtinde bulunan Hüseyin Gazi’dir.
Tarihçi-Yazar Tarık Sezai Karatepe, İLKHA muhabirine verdiği röportajda Hüseyin Gazi ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Tarihçi-Yazar Tarık Sezai Karatepe
“Hüseyin Gazi haçlı ittifakına karşı duran bir mücahitti”
Hüseyin Gazi’nin 9’uncu yüzyıl sonları ile 10’uncu yüzyıl başlarında yaşadığına dair rivayetlerin olduğunu belirten Karatepe, “Hüseyin Gazi, Anadolu’yu haçlı ittifaklardan kurtarmak için askerleriyle birlikte gelmiş olan bir mücahid, bir alperen tiplemesidir. Hüseyin Gazi’yi daha sonraki kuşaklarda Battal Gazi ve diğer alperenlerle birlikte anmamız mümkündür. Bu insanların önemi hem savaşçı hem de tasavvufi yönleriyle Anadolu’yu imar eden, kurtaran karakterler olmalarından dolayıdır. Bu insanların önemi ayrıca Anadolu’yu Anadolu yapan değerlerdir. O dönemde Avrupa’da bir haçlı ittifakı oluşmuştu. Bu haçlı ittifakı, henüz yeşermeye başlayan Selçuklu coğrafyasında imha operasyonuna dönüşmüştü. Hüseyin Gazi ve erenleri, bu imha operasyonlarını durdurmuş ve muhtemelen Ankara’da şehid düşmüş bir insandır. Türbesi de Ankara’da bulunmaktadır.” dedi.